Strucla drożdżowa z serem i brzoskwiniami

Strucla drożdżowa z serem i brzoskwiniami

      Składniki na ciasto ;

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 125 gr. roztopionego chłodnego masła
  • 2 jajka L
  • 50 gr. świeżych drożdży
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka wanilii z Madagaskaru – aromat

    Składniki do sera ;

  • 500 gram tłustego białego sera
  • 1 cukier wanilinowy oraz pół łyżeczki aromatu -wanilii z Madagaskaru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki śmietany 18%

    Składniki na kruszonkę +3 brzoskwinie ;

  • 30 gr. masła zimnego
  • 3 duże łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 żółtko
  • szczypta kurkumy
  • 1łyżeczka wanilii z Madagaskaru

    Wykonanie ;

Zaczynamy od sera – ser rozdrobnić widelcem w misce i dodać pozostałe składniki . Dobrze wymieszać i odstawić . Mleko podgrzać , dodać drożdże oraz 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru . Odstawić na kwadrans aby zaczyn wyrósł . Do miski wsypać wszystkie suche składniki oraz jajka . Na to wylać wyrośnięty zaczyn . Zarobić ciasto . Na końcu dajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto aż będzie się samo odklejało od ręki . Można oczywiście zrobić to robotem , jednak ja lubię kontakt z ciastem drożdżowym – jest takie wdzięczne pod ręką . Po wyrobieniu ciasto pozostawić chwilkę w misce i zrobić kruszonkę w tym czasie . Masło musi być obowiązkowo bardzo zimne . Pokroić je nożem na malutkie kawałeczki , dodać mąkę , cukier i zółtko . Szybko wyrobić na kruszonkę . Nasze ciasto podzielić na 2 części . Każdą z nich rozwałkować przez podwójny papier do pieczenia aby już nie podsypywać mąką . Na cieście ułożyć ser i kawałki brzoskwiń ze skórką . Zrolować roladę . Włożyć do foremki wraz z papierem . Posypać obficie kruszonką . Piec w piekarniku nagrzanym na 180 st.C. przez około 50 minut . Ja piekłam z termoobiegiem . Wychodzi pyszne , wilgotne ciasto , które serdecznie polecam .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *