Racuchy z jablkiem , bananem i cassonadą
Składniki ;
- 2 jabłka
- 1 duży banan
- 200 ml. mleka
- 1 duże jajko
- czubata szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- do smażenia olej kukurydziany wymieszałam z oliwką z oliwek
Wykonanie ;
Mąkę , cukry i proszek do pieczenia wymieszać . Dodać mleko i jajko . Wyrobić na gładką masę bez grudek . Jabłka i banana obrać i pokroić w dowolne kawałki . Wymieszać z ciastem . Ja lubię mieć dużo owoców w racuchach , więc nieraz pod koniec jeszcze dorzucam pół jabłka . Smażę na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolorek . Zdejmujemy z patelni na bibułę aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu . Przekładamy na talerz i posypujemy grubo cukrem cassonada – jak nie macie to może być brązowy cukier trzcinowy . Polecam te pyszne racuchy dla każdego dużego i małego smakosza .