Żurek na boczku i białej kiełbasie
Składniki ;
- 1,5 litra domowego zakwasu na żurek
- 40 dkg boczku wędzonego surowego
- 30 dkg białej surowej kiełbaski
- 2 łyżki oliwy – u mnie z pestek winogron bo jest bezsmakowa
- 3 marchewki
- 1/4 selera
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- majeranek , 2 liście laurowe , kilka kulek ziela angielskiego , 2 ząbki posiekanego czosnku , sól i pieprz
Wykonanie ;
W garnku rozgrzać oliwkę i wrzucić posiekaną cebulę . Ułożyć na tym boczek i podsmażyć lekko kilka minut . W tym czasie utrzeć obrane jarzyny na tarce o grubych oczkach . Do garnka wlać wrzątku – około 2 litrów i pogotować boczek i kiełbaskę 20 minut . Oczywiście dodajemy wcześniej przyprawy ale bez majeranku , ponieważ stracimy kolor . Majeranek dodaję zawsze pod koniec . Po tym czasie wyjąć kiełbaskę a do garnka wsypać utarte jarzyny i pogotować 10 – 12 minut . Wtedy dolewamy nasz zakwas żurkowy i gotujemy jeszcze 5 minut . Na końcu wsypać majeranek , sporą łyżkę , zamieszać i wyłączyć gaz . Ja podałam z jajkami na twardo pokrojonymi w plasterki . Taki pyszny żurek znika bardzo szybko .