Naleśniki biszkoptowe z serem

Naleśniki biszkoptowe z serem

     Składniki na ciasto ;

  • 250 ml. mleka
  • 200 ml wody gazowanej
  • 3 jajka M
  • 1 duża łyżka masła
  • szczypta soli
  • 1 duża łyżka brązowego cukru
  • 200 gram mąki
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 5 – 6 kropli araku – opcjonalnie
  • owoce i syrop do podania
  • oliwka do smażenia

    Składniki na farsz ;

  •  80 dkg dobrego tłustego twarogu
  • 1 cukier z wanilią burbon
  • 3 – 4 łyżki brązowego cukru
  • skórka otarta z połowy cytryny oraz pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 – 3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
  • 5 – 6 kropli zapachu rumowego

    Wykonanie ;

Pyszne naleśniki na deser czy na jedno z dań od śniadania do kolacji smakują wyśmienicie . Z tej porcji wychodzi 11 naleśników na patelni 23 cm . Ciasto naleśnikowe rozrobiłam trzepaczką . Do roztrzepanych jajek dodałam cukier , cukier waniliowy burbon , zapachy mleko , wodę i mąkę , a na końcu rozpuszczone masło . Ciasto musi być gładkie . Odstawić na 2 godziny . Praktycznie do pierwszego naleśnika daję trochę oliwki na patelnię , a potem tylko smaruję patelnię pędzelkiem umoczonym w oliwce – co drugi naleśnik  .  Ser rozdrobnić widelcem w misce , dodać wszystkie pozostałe składniki i też odstawić na godzinkę , żeby wszystkie składniki dobrze się przegryzły . Po usmażeniu naleśniki wypełnić masą serową – 1 duża łyżka na naleśnik . Podałam z syropem truskawkowym i świeżymi truskawkami . Gwarantuję , że bardzo szybko znikają . Odsmażane na maśle będą też wspaniałe , ale już bardziej syte .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *