Naleśniki biszkoptowe z serem
Składniki na ciasto ;
- 250 ml. mleka
- 200 ml wody gazowanej
- 3 jajka M
- 1 duża łyżka masła
- szczypta soli
- 1 duża łyżka brązowego cukru
- 200 gram mąki
- otarta skórka z połowy cytryny
- 5 – 6 kropli araku – opcjonalnie
- owoce i syrop do podania
- oliwka do smażenia
Składniki na farsz ;
- 80 dkg dobrego tłustego twarogu
- 1 cukier z wanilią burbon
- 3 – 4 łyżki brązowego cukru
- skórka otarta z połowy cytryny oraz pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 – 3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
- 5 – 6 kropli zapachu rumowego
Wykonanie ;
Pyszne naleśniki na deser czy na jedno z dań od śniadania do kolacji smakują wyśmienicie . Z tej porcji wychodzi 11 naleśników na patelni 23 cm . Ciasto naleśnikowe rozrobiłam trzepaczką . Do roztrzepanych jajek dodałam cukier , cukier waniliowy burbon , zapachy mleko , wodę i mąkę , a na końcu rozpuszczone masło . Ciasto musi być gładkie . Odstawić na 2 godziny . Praktycznie do pierwszego naleśnika daję trochę oliwki na patelnię , a potem tylko smaruję patelnię pędzelkiem umoczonym w oliwce – co drugi naleśnik . Ser rozdrobnić widelcem w misce , dodać wszystkie pozostałe składniki i też odstawić na godzinkę , żeby wszystkie składniki dobrze się przegryzły . Po usmażeniu naleśniki wypełnić masą serową – 1 duża łyżka na naleśnik . Podałam z syropem truskawkowym i świeżymi truskawkami . Gwarantuję , że bardzo szybko znikają . Odsmażane na maśle będą też wspaniałe , ale już bardziej syte .