2 łososie w galarecie na winie Gewurztraminer
Składniki ;
- 3 pory
- 350 gram łososia wędzonego w plastrach
- 4 kawałki łososia surowego
- 1 spora cebula
- 1 marchewka
- 1 cytryna
- sól , pieprz , 2 listki laurowe i odrobina szafranu
- 5 łyżeczek zelatyny
- 300 ml wina gewurztraminer
Wykonanie ;
Przepis pochodzi od 5 gwiazdkowego szefa kuchni francuskiej i już zagości u mnie na specjalne okazje , ponieważ jest po prostu pyszny . Zagotować około 1 litr wody z marchewką , cebulą ,listkami i przyprawami , odmierzone na długość keksówki pory włożyć do garnka i pogotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut . Wyjąć na sitko i odcedzić oraz dobrze wystudzić . Pory muszą być al – dente . Po wyjęciu porów do tego samego garnka wkładamy kawałki łososia świeżego i delikatnie obgotowujemy 3 minuty pod przykryciem . Też wyjąć do ostudzenia na sitko . Do naczynia odmierzyć 200 ml gorącego wywaru z jarzyn i ryby i dodać 5 łyżeczek żelatyny , rozpuścić dokładnie mieszając , a na koniec dodać wino gewurztraminer i 1 łyżkę soku z cytryny i szczyptę szafranu . Keksówkę można wyłożyć folią spożywczą , ale niekoniecznie . Ja wykładam od razu wędzonym łososiem ,polewam odrobiną tężejącej galaretki . Następnie układam po długości keksówki pory na przemian z gotowanym łososiem , polewam galaretką i znowu przekładam rybą i porem , a na koniec przykrywam łososiem wędzonym i dekoruję cytryną i natką . Jeśli zrobicie więcej galaretki to śmiało można ją podać obok do dekoracji dania .