Pączki łyżką kładzione
Składniki ;
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 4 szklanki mąki
- 5 dkg drożdży
- 1 łyżeczka cukru , szczypta soli
- otarta skórka z 1 pomarańczy
- wanilia z Madagaskaru – pół łyżeczki od kawy
- kieliszek wódki lub octu = 1,5 łyżki
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder zmieszany z waniliowym do posypania
Wykonanie ;
Kto nie lubi pączusiów ? Chyba każdy ma swoje ulubione . Te tutaj są bardzo pachnące pomarańczą i wanilią dlatego goście dotrą do was po zapachu .
Zrobić zaczyn w misce z drożdży , cukru , trochę ciepłego mleka i 1 łyżki mąki . Gdy trochę podrośnie dodawać stopniowo resztę mleka i sól mieszając łyżką a następnie mąkę , skórkę pomarańczową , wanilię z Madagaskaru i ciągle mieszać a na końcu dodać wódkę lub ocet . Odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką gdy ciasto jest już dobrze wyrobione . Jak ciasto podwoi swoją objętość to w szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz i moczoną w letniej wodzie łyżką nabierać ciasto i wrzucać na tłuszcz . Łyżkę moczyć w wodzie za każdym razem . Smażyć na brązowy kolor i wyjmować do odsączenia tłuszczu na ręczniki papierowe . Po lekkim ostudzeniu posypać cukrem pudrem wraz z cukrem waniliowym . Pozostaje mi tylko życzyć smacznego kochani odbiorcy .