Chleb na proszku do pieczenia
Składniki;
- 700 gram mąki żytniej typ 1050
- 300 gram płatków gryczanych
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka miodu lub cukru
- 2 łyżeczki sody
- 22 gr. proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju
- 1 duże jajko
- 2 łyżki octu balsamicznego lub jabłkowego
- nasiona , zioła , płatki wg uznania
- 1/2 szklanki sezamu
- 2 szklanki ciepłego mleka
Wykonanie ;
Gdy w domu zabraknie pieczywa lub nie chce się wyjść do sklepu – to jest na to szybki sposób na pyszny chlebek . Potrzeba tylko posiadac składniki na jego wykonanie . Wszystkie suche składniki wymieszać w misce , wbic jajko , dodać mleko , ocet i olej i dobrze wymieszać przez 2 – 3 minuty . Wyłożyć formę papierem do pieczenia . Przełożyć masę do formy , zmoczyć wodą rękę i wygładzić wierzch chleba . Posypać ziarnami jakie lubicie lub płatkami . Rozgrzać piekarnik na 180 st. C. z turboobiegiem . Piec 35 – 40 minut . Gorący wyjąć z formy na kratkę . Postukać w bochenek – gdy wydaje głuchy dźwięk to jest już dobrze upieczony . Powiem wam , że jest pyszny . Szybko znika nawet jedzony sam tylko z masłem . Trochę się kruszy , ale to kwestia braku glutenu . Nawet do tygodnia zachowuje świeżość , jednak u mnie zawsze szybko znika . Mam nadzieję , ze polubicie ten chlebek za jego smak i szybkość z jaką sie robi .