Ciasto ucierane z gruszkami korzennymi
Składniki ;
- 2 dość twarde gruszki konferencja
- do ugotowania gruszek – 5 goździków , 1 łyżeczka cynamonu , laska wanilii , 2 łyżki cukru brązowego
- 18 dkg mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody, ja nie dałam – mam mąkę ze spulchniaczem
- 20 dkg brazowego cukru lub 15 dkg bialego
- 4 jajka M
- 20 dkg miękkiego masła
- cukier z wanilią z madagaskaru
- szczypta soli
Wykonanie ;
Zawsze mówię , że ja nie mam talentu do ciast , ale to ciasto mi się udaje i szybko znika , takie jest pyszne . Dzień wcześniej gruszki obrać , wydrążyć i zalać w małym rondlu wrzątkiem z podanymi składnikami . Ugotować al – dente i zostawić do jutra do wystudzenia w tej zalewie . Cukier brązowy – kasonada , sam w sobie już jest korzenny , dlatego lepiej go nie zamieniać na biały . Normalnie w przepisie nie ma proszku do pieczenia , jednak mam tutaj wspaniałe mąki ze spulchniaczami , których nie czuć . Możecie dodać łyżeczkę sody lub proszku , ale niekoniecznie jeśli wszystko będzie utarte na puch .
W wysokim naczyniu ucieram masło z cukrem , wanilią i dodaję po jednym jajku aż masa bedzie puszysta . W tym czasie odcedzam gruszki na sitku . Dodaję na koniec mąkę i już lekko mieszam do połączenia składników .
Keksowkę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą – ukladam gruszki opruszone mąką . Zalewam ciastem do 3/4 wysokosci formy . Piekę 50 minut na 180 stopni C. na turboobiegu . Wyjmuję z pieca i od razu z formy na półmisek do wystudzenia .
Z tej porcji ciasta starcza na dużą keksowkę , dlatego jeszcze wyszło mi małe ciasto ze sliwkami .
Też smaczne , ale mniej korzenne niż gruszkowe .
Możecie zrobić na większej blaszce i pomieszać owoce . Będzie ładne i smaczne ciasto .
Cukier puder na wierzch lub ciepła czekolada sprawdza się na pewno , u mnie zanim pomyślałam to już zjedzone było . Polecam spróbować .