Crêpes Suzettes
Składniki ;
- 250 gram mąki
- 500 ml mleka
- 3 jajka
- 3 słodkie pomarańcze
- 3 łyżki soku z cytryny
- 150 gram masła = 3 łyżki
- trochę oliwki do smażenia
- 100 gram brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 ml. likieru pomarańczowego Grand Marnier lub innego
- 1 łyżka cukru waniliowego
Wykonanie ;
Crêpes Suzettes to klasyczny deser francuski , który uwielbiał sam król Anglii Edward VII . Ten deser po prostu nie da się nie lubić , oczywiście dla dzieci nie dodajemy alkoholu . Zetrzeć skórkę z 2 pomarańczy – ja ją obrałam cieniutko i pokroiłam w makaronik . Wycisnąć sok z owoców , oddzielić 3/4 szklanki do sosu . Do miski wybić jajka z solą , cukrem waniliowym i 1 łyżką cukru ,mieszając trzepaczką dodać mleko i sok z reszty pomarańczy , a do tego dodać mąkę i rozpuszczoną dużą łyżkę masła = 50 gram . Wyrobić ciasto na gładką masę i odstawić na godzinkę do odpoczęcia . Po tym czasie usmażyć cienkie naleśniki , wychodzi około 15 , zależnie od wielkości patelni . Na drugiej patelni dobrze rozgrzanej na sam środek wsypać pozostały cukier i skropić go sokiem z cytryny . Trzymać patelnię na średnim ogniu bez mieszania około 2 minuty . W tym czasie cukier powinien zacząć bulgotać i powstanie gesty syrop , który powinien się zrumienić lekko . Należy uważać , aby cukier się nie przypalił bo będzie gorzki i się nie uda nasz sos . Dodać skórkę oraz odlany sok z pomarańczy i szybko wymieszać . Dodać pozostałe 100 gram masła i mieszać aż sos będzie gładki , pojawiające się grudki znikną gdy będziemy mieszali podgrzewając sos . Na koniec wlać likier pomarańczowy i wymieszać . Naleśniki polać sosem , można je jeszcze polać likierem i flambirować , ale to już jak kto lubi . Niektórzy wręcz wkładają naleśniki do sosu na patelnię aby nie uronić jednej kropli tego eliksiru .