Crêpes Suzettes

Crêpes Suzettes

 

     Składniki ;

  • 250 gram mąki
  • 500 ml mleka
  • 3 jajka
  • 3 słodkie pomarańcze
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 150 gram masła = 3 łyżki
  • trochę oliwki do smażenia
  • 100 gram brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 ml. likieru pomarańczowego Grand Marnier lub innego
  • 1 łyżka cukru waniliowego

    Wykonanie ;

Crêpes Suzettes to klasyczny deser francuski , który uwielbiał sam król Anglii Edward VII . Ten deser po prostu nie da się nie lubić , oczywiście dla dzieci nie dodajemy alkoholu .  Zetrzeć skórkę z 2 pomarańczy – ja ją obrałam cieniutko i pokroiłam w makaronik . Wycisnąć sok z owoców , oddzielić 3/4 szklanki do sosu . Do miski wybić jajka z solą , cukrem waniliowym i 1 łyżką cukru ,mieszając trzepaczką dodać mleko i sok z reszty pomarańczy , a do tego dodać mąkę i rozpuszczoną dużą łyżkę masła = 50 gram . Wyrobić ciasto na gładką masę i odstawić na godzinkę do odpoczęcia . Po tym czasie usmażyć cienkie naleśniki , wychodzi około 15 , zależnie od wielkości patelni . Na drugiej patelni dobrze rozgrzanej na sam środek wsypać pozostały cukier i skropić go sokiem z cytryny . Trzymać patelnię na średnim ogniu bez mieszania około 2 minuty . W tym czasie cukier powinien zacząć bulgotać i powstanie gesty syrop , który powinien się zrumienić lekko . Należy uważać , aby cukier się nie przypalił bo będzie gorzki i się nie uda nasz sos . Dodać skórkę oraz odlany sok z pomarańczy i szybko wymieszać . Dodać pozostałe 100 gram masła i mieszać aż sos będzie gładki , pojawiające się grudki znikną gdy będziemy mieszali podgrzewając sos . Na koniec wlać likier pomarańczowy i wymieszać . Naleśniki polać sosem , można je jeszcze polać likierem i flambirować , ale to już jak kto lubi . Niektórzy wręcz wkładają naleśniki do sosu na patelnię aby nie uronić jednej kropli tego eliksiru .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *