Guacamole po meksykańsku
Składniki ;
- 4 sztuki dojrzałego avocado
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielona pikantna papryczka
- sól , pieprz z młynka oraz mielony kminek – wg. gustu
- sok z 1 cytryny
- cytryna i pomidorki koktajlowe do ozdoby
Wykonanie ;
Bardzo łatwa do wykonania pasta guacamole z avocado . Po meksykańsku , ponieważ jest pikantna ze względu na papryczkę . Cebulę , czosnek i papryczkę drobno posiekać – ja to zblendowałam dosłownie . Avocado obrać ze skóry i rozgnieść widelcem wraz z sokiem z cytryny . Połączyć z masą z cebuli , czosnku i papryczki i dosmaczyć po swojemu – ma być pikantnie . Wyłożyć na półmisek , ozdobić pomidorkami oraz plasterkami cytryny i wstawić do lodówki na kilka godzin do wystudzenia . Podawać jako dodatek do sałaty lub po prostu do pieczywa jako samodzielne danie . Można też wykorzystać do mięsa pieczonego .