Karkówka peklowana i gotowana 2 razy po 5 minut
Składniki do zalewy ;
- 2 karkówki po 1 kg każda
- 2 paczki soli peklowej
- 7 ziarenek ziela angielskiego
- 4-5 listków laurowych
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżka stołowa majeranku
- 1 łyżka stołowa tymianku
- pół łyżeczki pieprzu jaki lubicie – tutaj dałam cayenne
Składniki do gotowania ;
- 1 duża stołowa łyżka cukru
- 1 duża łyżka soli
- 1 duża łyżka węgierskiej słodkiej papryki
- 4 listki laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
Wykonanie ;
Na początek przegotować i ostudzić wodę – tyle ile jest na opakowaniu od soli peklowej . Ja miałam 2 opakowania na 2 litry wody . Do przestudzonej wody wsypać sól peklową , wszystkie zioła i przyprawy bez obierania czosnku , wystarczy przekroić . Wkładamy do tego karkówki i dobrze dociskamy pokrywką lub talerzykiem . Ustawić na nim nieduży garnek z wodą lub docisnąć innym ciężarkiem . Ważne aby mięsa były zanurzone w marynacie . Ja przekręcałam mięsa codziennie na inną stronę . Trzymamy w marynacie do 7 dni . Po tym czasie w dużym garnku zagotować 2 litry wody z solą , cukrem , listkami , zielem , papryką oraz czosnkiem i ostudzić . Włożyć do ostudzonej wody karkówki i dolać 3/4 płynu z marynaty . Ważne aby mięso luzno pływało . Doprowadzić do wrzenia pod przykryciem i gotować równo 5 minut od zagotowania . Wyłączyć gaz i w tym samym garnku ostudzić do jutra nasze karkówki . Jutro od nowa zagotować i pogotować 5 minut . Wynieść do wystudzenia w chłodne miejsce razem z garnkiem . Gdy już wystygnie można wyjąć karkówki , osuszyć i zawinąć w papier od pieczenia i do lodówki . Po kilku godzinach jest już dobra do jedzenia . Jest pyszna – krucha i soczysta oraz bardzo aromatyczna .