Konfitury z cukini i korzenia żeńszenia po Normandzku

Konfitury z cukini i korzenia żeńszenia po Normandzku

     Składniki ;

  • 2 kg czystej , obranej , bez pestek cukini
  • 20 dkg czystego , zmiksowanego korzenia żeńszenia – można dać połowę
  • 2 – 3 spore , soczyste pomarańcze
  • 2 cytryny
  • 2 limonki
  • 1 kg cukru trzcinowego
  • 1 kg cukru żelującego
  • żelatyna – odpowiednia ilość na 1 litr płynu – można dać na 1,5 l. jeśli chcecie ściślejszą konfiturę
  • jeśli macie to można dodać kwiat pomarańczy w płynie 3 łyżki

    Wykonanie ;

Kto nie ryzykuje w kozie nie siedzi , a ja lubię podejmować wyzwania w kuchni . Widziałam jakiś program regionalny z Normandii , gdzie kobieta miała swoje cukinie i przetwarzała je na konfitury – ba nawet zaczęła sprzedawać w swojej skalistej wiosce . Nie podała ilości składników ale jak robić krok po kroku . Dlatego tutaj wytłumaczenie , że moje konfitury są bardzo , ale bardzo żeńszeniowe , więc możecie zmniejszyć dawkę o połowę . Ja uznałam , że to konfitura rozgrzewająca na zimę i naprawdę i dosłownie można ją jeść łyżkami – jest pyszna .

Wszystkie owoce i warzywa myję 10 minut w letniej wodzie z sodą – wszystkie bakterie precz . Cukinię obieramy i kroimy w półtalarki – można to zrobić na mandolinie lub szatkownicy , żeby były dość cienkie – jak tłumaczyła Normandka , żeby nam potem nie spływały kawałki z chleba . Tak przygotowaną cukinię zagotować 5 minut w garnku NA PARZE , odsączyć zostawić na sicie pod przykryciem . Z owoców czyli pomarańczy , cytryn oraz limonek zetrzeć skórki na tarce na oczkach małe wiórki . Wycisnąć soki ze wszystkich  owoców . Żeńszeń obrać i zmiksować w melakserze lub utrzeć na drobnych oczkach na tarce . Do garnka wrzucić cukier , dodać żeńszeń , soki i skórki owocowe i dusić około pół godzinki , żeby nam się żeńszeń ugotował . Następnie dodać cukinię . Gotować około 40 – 50 minut , często mieszając i odparowując płyn . Na koniec dodać cukier żelujący , pogotować 3 minuty i już na zakończenie dodać żelatynę oraz kwiat pomarańczy w płynie i zakończyć gotowanie . Przelać do słoików . Nie pasteryzowałam , stały odwrócone do góry dnem całą noc . Smak konfitury jest cytrynowo , pomarańczowo żeńszeniowy , po prostu pyszne . Jeśli nie macie garnka na parę to można wstawić metalowe sitko do garnka i tak zagotować cukinię . Kwiat pomarańczy można zastąpić zapachem pomarańczowym . To tak pomocniczo , a ułatwi stworzenie tych pysznych konfitur .

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *