Marchewka karmelizowana z sokiem z pomarańczy
Składniki ;
- pęczek młodej marchewki
- sok z 1 pomarańczy
- duża łyżka masła
- duża łyżka miodu
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól do gotowania marchewek
Wykonanie ;
Od dzieciństwa miałam problem z jedzeniem marchewki . W Polsce ma ona więcej goryczki i to jest zależne od ziemi w której wyrosła . Dlatego ten sposób przyrządzania przypadł mi do gustu gdyż jest ona słodka ale nie mdła . Marchewki obieram i gotuję 12 minut w osolonej wodzie , jeśli są duże to można nawet 14 minut , lub na parze . Na patelni rozpuszczam masło , wkładam marchewki i miód ( ewentualnie cukier ) i lekko karmelizuję z odrobiną gałki muszkatołowej . Dodaję sok z pomarańczy razem z miąższem i na dużym ogniu redukuję połowę obracając marchewki . Podaję z czym akurat mam ochotę , nawet jako samodzielne danie . Świetnie się prezentują do wszelkich pulpetów czy mielonych kotletów . Łatwe , proste i smaczne marchewki .