MUSZLE CZANIECKIE DURUM Z SZARYMI KREWETKAMI
Składniki ;
- 100 gram szarych krewetek na osobę – to są te malutkie Belgijskie krewetki
- 8 ugotowanych muszli durum z błonnikiem
- pół sporego pomidora bez pestek i wody
- pół ogorka kiszonego
- 2 łyżki majonezu cytrynowego
- kilka listków sałaty
- natka pietruszki , kilka wiórków z marchewki , pomidorki koktailowe i cytryna z lemonką do dekoracji
- sól i pieprz z młynka
Wykonanie ;
Połączyłam tutaj dwa wspaniałe produkty odżywcze , które dodadzą energii oraz cennych witamin i minerałów . Przede wszystkim antyoksydanty oraz sole mineralne selen , fosfor czy niacyna oraz wit B 12 – to zawierają te malutkie krewetki .
Makaron durum 100 Amber też może się pochwalic zawartością żelaza , cynku , fosforu , potasu , miedzi i magnezu .
Połączenie tak zacnych produktów po prostu musiało nastąpić.
Makaron ugotować 9 minut – jak napisano na opakowaniu i szybko ostudzić w lodowatej wodzie i osuszyć na papierowym ręczniku . Ja przykrywam mokrym ręcznikiem papierowym do lodówki , jeśli to jest na jutro . Pomidora oczyścić z pestek i wody – osączyć po prostu na sitku . Ogórka i pomidora posiekać , połączyć z krewetkami , natką oraz solą i pieprzem . Uwaga na sól – krewetki są już trochę słone i ogórek też . Przybrać talerze sałatą , cytrynkami oraz pomidorkami koktailowymi . Napełnione muszle ułożyć na środku . Podawać danie dobrze schłodzone . U mnie to się sprawdza przy upałach na obiad czy kolację . Pysznie smakuje z kieliszkiem białego półwytrawnego wina francuskiego .