Muszle durum nadziewane szparagami z pomarańczą
Składniki na 1 osobę ;
- 4 muszle durum z błonnikiem
- 2 szparagi zielone – mogą być same nóżki
- 2 – 3 cząstki pomarańczy bez błonek
- 2 pieczarki usmażone na szybko na maśle
- pół ugotowanej marchewki
- pół łyżki kukurydzy z puszki
- natka pietruszki , koperek , bazylia do dekoracji
- sól , pieprz z młynka do smaku
- łyżka majonezu
- plaster szynki – jeśli jadacie mięsko
Wykonanie ;
31 lat tradycji Czanieckich makaronów i ponad 40 rodzajów ,to mówi samo za siebie , że mamy do czynienia ze wspaniałym makaronem . Jeśli chcecie mile zaskoczyć gości polecam szybką przystawkę lub w większej ilości – danie na wykwintną kolację. Tym razem użyłam dużych muszli Durum z błonnikiem – Amber 100% . Dla wtajemniczonych powiem , że przywiozłam te makarony aż do Luksemburga , żeby zagościły na tutejszych stołach – proszę śledzić bloga , będą ciekawe przepisy , ale wracając do naszego dania – Makaron ugotować wg. wskazówek na opakowaniu . Marchewkę oraz szparagowe nóżki ugotować 12 minut . Ostudzić w zimnej wodzie i osuszyć , a w tym czasie obrać pomarańczę z błonek . pokroić szparagi , marchewkę i pomarańczowe cząstki . W salaterce wszystko wymieszać z kukurydzą , dodając majonez , sól , pieprz z młynka , posiekaną natkę i koperek . Napełnić muszle durum , ułożyć na półmisku , udekorować szynką i pieczarkami oraz zieleniną . Ostudzić w lodówce około 2 godziny . W ten sposób mamy szybkie , pożywne i lekkostrawne danie . Kieliszek białego półsłodkiego Pinot-Gris jest wręcz wskazany do tego dania .
Wspaniały przepis gorąco polecam danie b smaczne
Piéknie dziékujé za komentarz,pozdrawiam serdecznie .
Dziękuję bardzo serdecznie