Naleśniki bretońskie z serkiem mascarpone
Składniki ;
- 250 gr. mąki gryczanej
- 0,25 l. mleka
- 0,25l. wody gazowanej
- 2 jajka
- 1 duża łyżka rozpuszczonego słonego masła
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy Burbonski
- 70 gr. brązowego cukru lub trzcinowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 kieliszek rumu ( lub kilka kropli zapachu rumowego )
- serek mascarpone , po dużej łyżce na naleśnik
- miód spadziowy do polania
- owoce i bitą śmietaną do dekoracji
- masło klarowane do smażenia
- dla wersji jasniejszej dajemy mąkę pszenną
Wykonanie ;
Ogólnie rzecz biorąc, gotowanie jest ważnym elementem wizerunku Bretanii. Można nawet powiedzieć, że region jest reprezentowany na całym świecie przez jego naleśniki z mąki gryczanej. Naleśniki pachnące rumem , wanilią i masłem . Z podanych składników wyrobić ciasto naleśnikowe i odstawić na pół godzinki . Następnie smażyć naleśniki zawsze na odrobinie masła klarowanego . Do wypełnienia świetnie tutaj smakuje serek mascarpone i zamiast cukru trochę miodu spadziowego do polania oraz bita smietana zadowolą wasze podniebienia przy jedzeniu tego wspaniałego deseru . Owoce jakie macie pod ręką dopełnią dekoracji . Tego rumu to tak naprawdę ja wlewam więcej, żeby lepiej pachniały .