Naleśniki normandzkie z owocami na alkoholu a i b
Składniki dla A ;
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki soku wiśniowego
- kieliszek wiśniówki
- 1 szczypta soli
- 250 gram mąki + , – , zależy od mąki
- 1 cukier waniliowy z Madagaskaru ( jest mocniejszy )
- 3 łyżki rozpuszczonego masła klarowanego do ciasta
- masło klarowane do smażenia
- wisienki tortowe lub osączone wiśnie z syropu lub wiśniówki
Składniki dla B ;
- morele suszone namoczone wczesniej w Amaretto
- spory kieliszek Amaretto
- 1 – 2 porcje szafranu
To wszystko zamieniamy zamiast wiśni , wiśniówki i soku wiśniowego . Pozostałe składniki takie same . Nie zapomnijcie dodać odpowiednią ilość szafranu na złoty kolorek .
Wykonanie ;
Naleśniki normandzkie są podawane najczęściej z duszonymi jabłkami , ale tutaj mamy taką wariację z innymi owocami , mało tego z alkoholem , który dodaje pepsu pospolitym naleśnikom . Zdecydowanie są tylko dla dorosłych – dla dzieci wiecie , że bez alkoholu 😉 Świetnie się sprawdzą na Walentynki i kolacyjkę we dwoje . Rozrobić ciasto naleśnikowe – każde w innej misce i odstawić na pół godzinki . Ilość mąki jest trochę względna , to zależy od wielkości jajek i jakości mąki . Ciasto ma być dość rzadkie , aby naleśniki były cienkie i elastyczne . Smażymy dość szybko na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego za każdym razem , żeby nie przypiec i wyeksponować kolor naleśników . Każdy rodzaj podajemy z odpowiednimi owocami , posypane cukrem pudrem . Można podawać po kieliszku odpowiedniego alkoholu do każdego rodzaju .