Pasztet warzywny na szybko

Pasztet warzywny na szybko

      Składniki ;

  • 4 bakłażany – mniejsze bez pestek
  • 4 czerwone papryki
  • 1 – 2 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cukinie – mniejsze
  • 4 marchewki
  • 1 spora cebula
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • trochę oliwki z oliwek do pieczenia warzyw
  • zioła prowansalskie , gałka muszkatołowa , papryka słodka w proszku , sól , pieprz i kurkuma – do smaku
  • szklanka z czubkiem ( +- 250 ml ) utartego parmezanu
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 4 jajka minimum L  lub XL najlepiej
  • 1 i 1/2  szklanki otrębów pszennych – mogą być też płatki owsiane
  • 2 łyżki parmezanu do posypania

    Wykonanie ;

Potrzeba matką wynalazków i tak było i tym razem . Musiałam zagospodarować nadwyżkę jarzyn . Upiekłam je z ziołami prowansalskimi , polane oliwką z oliwek – jak na zdjęciach – papryki w całości . Nadal było tego zdecydowanie za dużo na obiad . Pomyślałam i zrobiłam pasztet – wyśmienity na letnią kolację czy do kanapek rano . Doprawiłam jak pasztet mięsny – czyli dużo gałki muszkatołowej i soli i pieprzu . Ziół sporo dałam do pieczenia warzyw , dlatego już do masy dodałam mniej . Tylko cukinię z cebulą i czosnkiem dusiłam na patelni , a resztę warzyw piekłam w temp. 180 st.C. z turboobiegiem bez obierania . Papryki i pomidory po upieczeniu trzeba przykryć folią aluminiową lub spożywczą na jakieś 15 minut – po tym czasie same się obierają ze skórki i nasion a bakłażany świetnie się obierają łyżką od zupy . Wszystkie warzywa pokroiłam w kawałki już po upieczeniu , obraniu i ostudzeniu i zmiksowałam w robocie kuchennym . Potem należy dobrze wymieszać masę warzywną z pozostałymi składnikami . Dosmaczyć na swój smak pamiętając , że po ostudzeniu pasztet będzie mniej słony i pikantny – u mnie jest sporo gałki i pieprzu , ale to sprawa indywidualna . Masa nie może być rzadka – wtedy dodać kaszy lub parmezanu . Piekarnik rozgrzać wcześniej na 190 st. C. z turboobiegiem . Foremkę pasztetówkę wyłożyć papierem do pieczenia ( papier moczę wodą od strony blaszki , wtedy się nie zsuwa ) wyłożyć pasztet do foremki , polać olejem i posypać parmezanem po wierzchu . Piec około godzinki . Jeśli foremki są mniejsze to automatycznie skracamy czas pieczenia . Ostudzić dobrze przed wyjęciem z foremki . Szybki pasztet mało pracochłonny i bardzo zdrowy – polecam .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *