Pierogi ruskie
Składniki na ciasto ;
- 250 gr ciepłej wody
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 600 gr mąki + do podsypania
Składniki na farsz ;
- 500 gr ugotowanych , wystudzonych ziemniaków
- 500 gram białego sera rozdrobnionego widelcem
- 150 gram usmażonej cebulki
- sól i pieprz do smaku
- pieprz cayenne dosłownie szczypta
Dodatkowo ;
- sól do garnka
- tłuszcz do odsmażania
Wykonanie ;
Z podanych składników zagnieść szybko siasto i odstawić pod ściereczką na czas przyrządzania farszu . Wcześniej ugotowane i utłuczone ziemniaki zmieszać z przesmażoną na złoty kolor cebulką i rozdrobnionym serem . Dodać sól i oba pieprze , farsz musi być pikantny . Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie – szklanką wycinać krążki i nakładać farsz . Pierożki dobrze zlepiać . W garnku zagotować około 5 litrów wody z solą ( jak na ziemniaki ) . Wrzucać pierożki na wrzątek . Od zagotowania po 2 minutach wyjmować łyżką cedzakową na płaskie talerze do przestudzenia . Po około 15 minutach odwrócić pierożki na drugą stronę i pozbyć się wody , która może być na talerzach . Można podawać natychmiast ze skwareczkami lub odsmażone na drugi dzień . Jeszcze lepiej smakują .