Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

      Składniki na ciasto ;

  • 250 gr ciepłej wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 600 gr mąki + do podsypania

    Składniki na farsz ;

  • 500 gr ugotowanych , wystudzonych ziemniaków
  • 500 gram białego sera rozdrobnionego widelcem
  • 150 gram usmażonej cebulki
  • sól i pieprz do smaku
  • pieprz cayenne dosłownie szczypta

    Dodatkowo ;

  • sól do garnka
  • tłuszcz do odsmażania

    Wykonanie ;

Z podanych składników zagnieść szybko siasto i odstawić pod ściereczką na czas przyrządzania farszu . Wcześniej ugotowane  i utłuczone ziemniaki zmieszać z przesmażoną na złoty kolor cebulką i rozdrobnionym serem . Dodać sól i oba pieprze , farsz musi być pikantny . Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie – szklanką wycinać krążki i nakładać farsz . Pierożki dobrze zlepiać . W garnku zagotować około 5 litrów wody z solą ( jak na ziemniaki ) . Wrzucać pierożki na wrzątek . Od zagotowania po 2 minutach wyjmować łyżką cedzakową na płaskie talerze do przestudzenia . Po około 15 minutach odwrócić pierożki na drugą stronę i pozbyć się wody , która może być na talerzach . Można podawać natychmiast ze skwareczkami lub odsmażone na drugi dzień . Jeszcze lepiej smakują .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *