Pierogi ruskie z mąki żytniej

Pierogi ruskie z mąki żytniej

     Składniki na farsz ;

  • 0 , 25 dkg ugotowanych ziemniaków
  • 0 , 25 dkg sera twarogowego
  • 1 cebula , sól i pieprz do smaku
  • oliwka z oliwek do usmażenia cebulki

    Składniki na ciasto ;

  • 0 , 50 dkg mąki żytniej + trochę do podsypania przy wałkowaniu
  • 1 jajko M
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oliwki z oliwek
  • sól do gotowania

    Wykonanie ;

Jak mawiają potrzeba matką wynalazku dlatego tak było tym razem . Z tym , że już teraz ruskie zawsze będą u mnie właśnie z mąki żytniej . Nigdy za nimi nie przepadałam . Przeszkadzało mi połączenie mąki białej z ziemniakami , aż do wczoraj tak było , ale po kolei . Zamierzałam zrobić krokiety ruskie wieczorem , a tu mąka biała zniknęła nagle i poddałam się prawie gdy wpadł mi do głowy pomysł zrobienia pierogów ruskich z mąki żytniej , która się uśmiechała z górnej półki do mnie . Jak pomyślałam , tak zrobiłam . Do miski wsypałam mąkę z pół łyżeczki soli i dodałam jajko oraz po trochu letnie mleko . Zagniotłam starannie ciasto aż prawie odchodziło od ręki . Jeśli trzeba –  zużyć całe mleko , jak nie to nie . Na koniec wlałam oliwkę i wyrobiłam do gładkości . Zostawiłam kilka minut do odpoczęcia na blacie . Wcześniej przygotowałam farsz – wyszło 25 pierogów z tej ilości .

Ziemniaki ugotowane przecisnęłam przez praskę i dodałam ser twarogowy – czyli ten twardszy oraz przesmażoną na oliwce cebulkę . Farsz dobrze wystudziłam , wtedy łatwiej się nakłada do pierogów i się nie maże po brzegach .

Ciasto pierogowe z żytniej mąki należy wałkować na grubsze placuszki , ponieważ za cienkie będą się rozpadały w czasie gotowania . Nie upychamy farszu na siłę . One będą pełne dzięki temu , że jest w nich ser nie twaróg . Jeśli wykrawacie wykrawaczką to 1 łyżeczka od herbaty z górką wystarczy jako nadzienie do pierożka . Wkładałam po 12 na wrzątek . Pod przykrywką na dużym gazie zagotować i pogotować 2 do 2 ,5 minuty od wypłynięcia już bez pokrywki . Oddzielnie usmażyć cebulkę jak lubicie do polania pierożków . Myślę , że z sosem grzybowym też były by smakowite . Smakują rewelacyjnie . Ciasto delikatne w smaku nie przytłumia smaku farszu .Polecam spróbować kochani.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *