Pilaw Warzywny
Składniki ;
- Szklanka bulionu warzywnego lub kostka warzywna ( najlepiej swojego wyrobu )
- 100 gram kaszy jęczmiennej
- 2 papryki czerwone
- 3 marchewki
- 3 małe cukinie
- 5 ząbków czosnku
- 2 cebule
- sól i pieprz grubo mielony
- 5 łyżek oliwy
- 100 gram migdałów , 100 gram orzechów nerkowca i 100 gram orzechów włoskich ,
- garść pestek dyni oraz kilka orzechów laskowych
Wykonanie ;
Kaszę ugotować wg. zaleceń jak na opakowaniu . Migdały zalać wrzątkiem . Marchewki papryki oraz cukinie czyścimy i kroimy w kostkę . W dyżym rondlu rozgrzać oliwę ( nie byłabym sobą – więc dołożyłam 1 łyżeczkę masła ) . Na rozgrzany tłuszcz wkładamy marchewkę i przesmażamy około 4-5 minut , często mieszając . Następnie dodajemy cebulę i czosnek . Nadal mieszamy i smażymy aż się cebula zeszkli . Można przykryć pokrywką na chwilę , wtedy cebula szybciej zmięknie . Potem dodajemy paprykę i cukinię . Podsmażamy i dodajemy pieprz grubo zmielony ,bulion i dokładnie mieszamy . Dusimy pod przykryciem dosłownie 8 minut . Wtedy warzywa są chrupiące . Dodajemy kaszę , orzechy , pestki dyni oraz obrane migdały . W tym momencie sprawdzamy smak i ewentualnie dosalamy . Ja nie dosoliłam , ponieważ smaki i aromaty są bardzo dobrze wyczuwane w tej postaci . Jak ktoś lubi bardziej syte danie to może dołożyć jeszcze trochę ugotowanej ciecierzycy . Z powyższych składników wychodzą 4 spore porcje . Smakuje wybornie na gorąco jak i na zimno .
O to, to 🙂