Placki jogurtowe na sodzie z owocami
Składniki ;
- 2 czubate szklanki mąki pszennej – u mnie tortowa
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 50 ml wody – popłukałam kubek od jogurtu i dolałam
- 2 jajka L
- 1 czubata łyżka cukru
- 1 pełna łyżka cukry waniliowego
- pół malutkiej łyżeczki soli
- pół malutkiej łyżeczki kurkumy
- 1 czubata łyżka masła
- olej do smażenia
- owoce – tutaj borówki – około 3 garście
- cukier puder waniliowy do posypania
Wykonanie ;
Gdy mamy sezon na owoce w pełni to robimy wszelkiego rodzaju przetwory i wypieki z nimi . Tak jest i tym razem , nadmiar borówek został zagospodarowany w smaczny sposób . Placki jogurtowe na sodzie , ponieważ soda jest podobnym spulchniaczem jak i proszek do pieczenia jednak nie pozostawia smaku goryczki w ustach . Są naprawdę pyszne , puchate , wyrabiać można trzepaczką lub łyżką i szybko znikają . Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej – wyjęte z lodówki na 2 godziny wcześniej . Do miski przełożyć jogurt . W tym czasie rozpuścić masło w miseczce . Opłukać kubek po jogurcie , dolać do miski z jogurtem i dodać jajka . Wyrabiamy trzepaczką . Dodać masło , sól , cukry , sodę , kurkumę – to na kolor – i powoli mąkę . Zamienić trzepaczkę na łyżkę w tym momencie i dobrze wyrobić masę na gładką i jednolitą . Ciasto ma być dość ścisłe , ale nie zbite – patrz foto . Na patelni rozgrzać olej . Dodawać partiami borówki do ciasta i zamieszać lekko . Nie rozgnieść borówek w cieście . Smażymy placki na małym ogniu po około 5 minut z każdej strony . Ja przykrywam pokrywką na 2 minuty , potem bez pokrywki smażę . Są dobrze upieczone w środku w ten sposób . Przekręcam za pomocą szpatułki i widelca , żeby się nie rozpadły podczas przekręcania . Smażę na bardzo dobrze rumiany kolor . Po usmażeniu i lekkim ostudzeniu posypuję cukrem pudrem waniliowym . Pyszne są , z resztą proszę spróbować .