Placki jogurtowe na sodzie z owocami

Placki jogurtowe na sodzie z owocami

      Składniki ;

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej – u mnie tortowa
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 50 ml wody – popłukałam kubek od jogurtu i dolałam
  • 2 jajka L
  • 1 czubata łyżka cukru
  • 1 pełna łyżka cukry waniliowego
  • pół malutkiej łyżeczki soli
  • pół malutkiej łyżeczki kurkumy
  • 1 czubata łyżka masła
  • olej do smażenia
  • owoce – tutaj borówki – około 3 garście
  • cukier puder waniliowy do posypania

    Wykonanie ;

Gdy mamy sezon na owoce w pełni to robimy wszelkiego rodzaju przetwory i wypieki z nimi . Tak jest i tym razem , nadmiar borówek został zagospodarowany w smaczny sposób . Placki jogurtowe na sodzie , ponieważ soda jest podobnym spulchniaczem jak i proszek do pieczenia jednak nie pozostawia smaku goryczki w ustach . Są naprawdę pyszne , puchate , wyrabiać można trzepaczką lub łyżką i szybko znikają . Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej – wyjęte z lodówki na 2 godziny wcześniej . Do miski przełożyć jogurt . W tym czasie rozpuścić masło w miseczce  . Opłukać kubek po jogurcie , dolać do miski z jogurtem i dodać jajka . Wyrabiamy trzepaczką . Dodać masło , sól , cukry , sodę , kurkumę – to na kolor – i powoli mąkę . Zamienić trzepaczkę na łyżkę w tym momencie i dobrze wyrobić masę na gładką i jednolitą . Ciasto ma być dość ścisłe , ale nie zbite – patrz foto .  Na patelni rozgrzać olej . Dodawać partiami borówki do ciasta i zamieszać lekko . Nie rozgnieść borówek w cieście . Smażymy placki na małym ogniu po około 5 minut z każdej strony . Ja przykrywam pokrywką na 2 minuty , potem bez pokrywki smażę . Są dobrze upieczone w środku w ten sposób . Przekręcam za pomocą szpatułki i widelca , żeby się nie rozpadły podczas przekręcania . Smażę na bardzo dobrze rumiany kolor . Po usmażeniu i lekkim ostudzeniu posypuję cukrem pudrem waniliowym . Pyszne są , z resztą proszę spróbować .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *