Pomidory z krewetkami
Składniki ;
- 4 pomidory
- 150 gr. szarych krewetek
- 1 duża łyżka majonezu cytrynowego
- natka , sól i pieprz
- sałata , rzorkiewki do dekoracji
Wykonanie ;
O każdej porze roku są smaczne i mile widziane na stole czy to jako przystawka czy jako samodzielne danie w gorące popołudnie . Na przystawke podaję po jednym pomidorku na osobe , jednak jako samodzielne danie latem do sałaty i serów po 2 sztuki . Pomidorom odciąć od góry czapeczki z ogonkami , wydrążyć i posolić lekko w środku . Ustawić na sitku otworem do dołu , najlepiej nad zlewem do odcedzenia soku przynajmniej na 20 minut . W tym czasie połączyć krewetki z majonezem , natką i pieprzem . Spróbować , jeśli majonez jest mało słony dosolić . Krewetki same w sobie już są trochę słone . Wstawić do lodówki . Przed podaniem nadziać pomidory krewetkami , przykryć czapeczkami , podawać z sałatą , rzodkiewką i nawet z jajkiem na twardo obok też będzie smacznie i zaskoczycie waszych gości .