ryby z krewetkami po wietnamsku
Składniki ;
- 250 gram krewetek
- 200 gram białej ryby – u mnie limanda
- 200 gram tuńczyka
- 12 szparagów zielonych
- 1 ostra czerwona papryczka
- 250 gram szpecli lub innego ugotowanego makaronu
- 1 szklanka sosu beszamel gotowanego na szampanie lub na białym wytrawnym winie
- słoiczek odcedzonych chinskich warzyw z bambusem
- sól , pieprz z młynka oraz trochę świeżego tymianku
- Oliwa do obsmażenia ryb
- ser parmezan do zapieczenia – opcjonalnie
Wykonanie ;
To jest takie danie , które polecam na leniwy dzień i jeszcze najlepiej jak macie jakiś makaron z wczoraj lub kluski łyżką kładzione . Szpecle to nic innego jak takie malutkie kluski właśnie . Szparagi obgotowuje po obraniu 5 minut na parze . Jesli nie macie parowara , nie szkodzi . Wystarczy włożyć nóżki szparagów do wody , nakryć ściereczką i gotować 5 minut , będą też dobre . Ryby obsmażyć lekko . Użyłam blaszek do tego dania , jest super fajne nawet na działkę gdy tam jest jakiś piekarnik czy mikrofala . Na dno kładę kluseczki , a na to 2 rodzaje ryby i krewetki oraz szparagi . Odcedzone jarzynki ze słoiczka oraz papryczkę pokrojoną drobniutko i tymianek też dodaję do foremki , zalewam sosem beszamelem na szampanie . Przykrywam danie specjalnym kartonikiem i zapiekam 25 minut na 180 st. C. potem odkrywam i jeszcze 10 minut podpiekam na 200 st. C. Ja nie posypuję serem , ale będzie i smacznie i ładnie pod parmezanem . Do tego podaje białego Rieslinga – Pinot Gris