Sałatka z kurczakiem i ananasem
Składniki na sałatkę ;
- 0,7 kg piersi z kurczaka
- 0,5 kg makaronu muszelki
- 1 puszka ananasa w zalewie bez cukru lub świeżego ananasa 300 gram pokrojonego w kostkę
- szklanka utartego żółtego sera
- 1 przyprawa do kurczaka – złocista skórka
- olej do smażenia
- sól , pieprz do smaku
- kilka łyżek zalewy od ananasa
- suszony szczypiorek oraz pomidor i papryka do ozdoby
Składniki na sos ;
- 300 ml śmietany gęstej 18 %
- 300 ml majonezu jajecznego dobrej jakości
- łyżeczka posiekanego drobniutko czosnku – u mnie czubata bo lubię pikantnie
- sól , pieprz , suszony szczypiorek – w sezonie świeży
- trochę posiekanej drobniutko pietruszki lub trochę suszonej
Wykonanie ;
Fantastyczna sałatka z kurczakiem , do której trochę niepewnie podchodziłam , ponieważ nigdy nie był to odpowiedni moment . Jednak jak dziecko poprosiło to natychmiast to był dobry moment na jej zrobienie . Różne są wersje – tak samo i tutaj . Ja dałam do środka syropu z ananasa , ponieważ lubię jego smak . Czosnku też sporo , sporo , ale to wyczujecie na własny smak i upodobanie . Mój suszony szczypiorek jest z cebulą czerwoną , czosnkiem i odrobiną marchewki . Kurczaka smażyłam w przyprawie złocista skórka , która daje dobry smak , ale uwaga jest dość słona i pikantna , dlatego całkowite przyprawianie zostawcie sobie na koniec . Makaron należy ugotować al dente według opisu na opakowaniu i ostudzić . Kurczaka pokroić w cienkie paseczki , zamarynować w przyprawie i odstawić na pół godzinki do lodówki . Po tym czasie na dużej patelni rozgrzać olej , smażyć partiami paski kurczaka z każdej strony na złocisty kolor . Zdjąć na ręczniki papierowe do odsączenia tłuszczu . To jest najtrudniejsze zadanie – nie należy przypalić kawałków kurczaka . Ja w połowie smażenia wyczyściłam patelnię papierem i zmieniłam olej . Ostudzić kurczaka , a w tym czasie zrobić sos z podanych składników . Wszystko powinno być z lodówki zimne . Łączymy składniki sałatki w dużej misce razem z sosem . Po dokładnym wymieszaniu doprawiamy na swój smak . Przełożyć do salaterki , w której będzie podawana sałatka . Posmarować resztką sosu , ozdobić pomidorem , papryką i posypać ziołami . Należy schłodzić kilka godzin przed podaniem na stół . Życzę smacznego przy degustacji .