Szybkie i łatwe ciasto drożdżowe
- Składniki na ciasto;
- 0,5 kg mąki pszennej typ 550
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 5 dkg.drożdży
- pół kostki margaryny Kasia
- 4 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 łyżeczki soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- zapach rumowy
- bakalie opcjonalnie-tutaj są wiśnie ze spirytusu
- Składniki na kruszonkę;
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 60 gr. schłodzonej margaryny=1/4 kostki
Wykonanie;
Mleko podgrzać,dodać do niego rozkruszone drożdże , 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki .Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
W tym czasie resztę mąki przesiać do miski,dodać sól,cukier, cukier waniliowy, jajka, otartą skórkę z cytryny,zapach rumowy oraz rozpuszczoną letnią margarynę.Na końcu dodać zaczyn,wyrobić ciasto robotem lub mikserem na gładką masę,dodać bakalie.Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blaszki- tutaj podwójna keksówka i mała babeczka na dodatek wyszła.Ciasto rośnie w czasie pieczenia,proszę o tym pamiętać.Z podanych wyżej składników zagnieść szybko ciasto na kruszonkę,posypać obficie ciasto w blaszce. Piec w nagrzanym piekarniku na 180’C.przez 45 minut.To ciasto można zrobić z owocami kandyzowanymi jak i bakaliami,zawsze się udaje .