Tarta z jabłkami i morelami z amaretto

Składniki ;
- 1 rulon ciasta francuskiego
- 10 moreli suszonych namoczonych w amaretto
- 1 kg jabłek złota reneta
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 cukier waniliowy burboński
- 3/4 szklanki wody
- kieliszek amaretto
- kilka borówek do dekoracji
- cukier puder do posypania
Wykonanie ;
Kika dni wcześniej namoczyć morele w amaretto . Ja mam w słoiku zawsze na wszelki wypadek , bo są przydatne do wielu deserów . Jabłka obrać , pokroić w kawalki i udusić z wodą , cukrem waniliowym i trzcinowym aż masa zacznie pyrkać w rondlu . Nie rozgotowywać za mocno , zostawić kawałki nie rozgotowane . Po wyłączeniu dodać amaretto i kilka moreli , zamieszać i przestudzić . Blat ciasta francuskiego rozłożyć w formie do tarty , nakłuć widelcem dno i wyłożyć jabłka na wierzchu , ozdobić kilkoma morelami i zapiec w piekarniku na 180 st. C. z turboobiegiem około 40 minut . Brzegi ciasta muszą być rumiane . Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem ,udekorować borówkami i zajadać bez wyrzutów sumienia , bo to samo zdrowie w jabłuszkach jest . Można też zrobić mini – tarteletki i wtedy pieczemy około 20 minut .