Torcik z tuńczykiem
Składniki ;
- Duża puszka tuńczyka
- 6 małych naleśników ( wielkości małego talerzyka )
- 6 jajek na twardo
- 5 ogórków słodko – kwaśnych
- majonez – około 300 ml
- oliwki do ozdoby
- sól , pieprz , trochę natki do dekoracji
Wykonanie ;
Kochani oto przepis , który mile was zaskoczy swoją prostotą oraz smakami . Przede wszystkim jest to tanie danie , ale bardzo smaczne . Można sobie przygotować wcześniej składniki , więc nie zajmie dużo czasu ich połączenie . Naleśniki i jajka na twardo można zrobić dzień wcześniej , wtedy jajka lepiej się ucierają . Jajka obieramy i oddzielamy żółtka od białek . Białka utrzeć na tarce o dużych oczkach do miseczki i tylko lekko posolić – ja to zrobiłam w maszynce do ucierania . Żółtka rozgnieść widelcem dodać dużą łyżkę majonezu , trochę soli i pieprzu . Tuńczyka z zalewy odcedzić przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem z majonezem – dosmaczyć solą i pieprzem . Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć z nadmiaru wody . Oliwki pokroić na połówki . Na dużym talerzu kładziemy papier do pieczenia . Na tym będziemy układać nasz tort , potem na koniec wystarczy go zsunąć na czysty talerz . Pierwszy naleśnik kładziemy na papierze i cienko smarujemy majonezem , dobrze to się robi dużą łyżką od tyłu . Na to równomiernie układamy utarte ogórki . Przykrywamy następnym naleśnikiem , którego znowu smarujemy majonezem . Następnie kładziemy masę żółtkową na całej powierzchni . Następna warstwa to białka z jajek , następna to tuńczyk i powtarzamy jeszcze żółtka . Przykrywamy ostatnim naleśnikiem . Pamiętajcie o smarowaniu każdego naleśnika majonezem , żeby torcik się trzymał . Tynkujemy całość po boku i z wierzchu cienko majonezem i oklejamy białkami od jajek . Do dekoracji polecam oliwki i resztę ogórków , ale to może być wszystko co wam w duszy gra . Smacznej degustacji kochani .