Zupa dyniowa z gruszką
Składniki ;
- 1 dynia hokkaido
- 2 gruszki konferencja średnio dojrzałe
- 1 ziemniak
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 3 – 4 łyżki śmietanki
- 1 cebulka
- 5 cm startego korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- duża łyżka masła
- przyprawy ; sól , pieprz , gałka muszkatołowa , cynamon
- prażony słonecznik z pestkami dyni
- grzanki z pieczywa – tutaj z chleba tostowego
Wykonanie ;
Jak ja kocham jesień za jej kolorowe dary z ogrodu . Dynia cieszy oko , zastępuje słoneczko w pochmurny dzień i wspaniale rozgrzewa . W tej wersji macie to zagwarantowane dzięki przyprawom , których ja nie żałuję i dodaję sporo . Dynię hokkaido ( piżmową ) kroimy na kawałki a środek wyrzucamy , nie obieramy , ponieważ skórka jest jadalna . Na maśle podsmażyć cebulkę , dodać utarty korzeń imbiru oraz przeciśnięty czosnek , dodać pokrojoną dynię , obranego i pokrojonego ziemniaka oraz pokrojone i wydrążone gruszki uprzednio obrane . Zalać wrzątkiem i gotować do miękkości około 25 – 30 minut na małym ogniu . Doprawić do smaku , ja daję po pół łyżeczki gałki i cynamonu , ale niedużo soli i pieprzu . Ugotowaną zupę miksuję i dodaję mleczko kokosowe i śmietankę i zagotowuję jeszcze raz . W międzyczasie smażę grzanki na suchej patelni oraz pestki dyni i słonecznika . Zupa jest rozgrzewająca , a gruszki dają posmak słodkości i w połączeniu z mleczkiem kokosowym to jest po prostu pyszne i niedrogie eleganckie danie . Na początku nie daję zbyt dużo wody , można dolać jak zupa jest za gęsta .