Zupa dyniowa z gruszką

Zupa dyniowa z gruszką

      Składniki ;

  • 1 dynia hokkaido
  • 2 gruszki konferencja średnio dojrzałe
  • 1 ziemniak
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 3 – 4 łyżki śmietanki
  • 1 cebulka
  • 5 cm startego korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • duża łyżka masła
  • przyprawy ; sól , pieprz , gałka muszkatołowa , cynamon
  • prażony słonecznik z pestkami dyni
  • grzanki z pieczywa – tutaj z chleba tostowego

    Wykonanie ;

Jak ja kocham jesień za jej kolorowe dary z ogrodu . Dynia cieszy oko , zastępuje słoneczko w pochmurny dzień i wspaniale rozgrzewa . W tej wersji macie to zagwarantowane dzięki przyprawom , których ja nie żałuję i dodaję sporo . Dynię hokkaido ( piżmową ) kroimy na kawałki a środek wyrzucamy , nie obieramy , ponieważ skórka jest jadalna . Na maśle podsmażyć cebulkę , dodać utarty korzeń imbiru oraz przeciśnięty czosnek , dodać pokrojoną dynię , obranego i pokrojonego ziemniaka oraz pokrojone i wydrążone gruszki uprzednio obrane . Zalać wrzątkiem i gotować do miękkości około 25 – 30 minut na małym ogniu . Doprawić do smaku , ja daję po pół łyżeczki gałki i cynamonu , ale niedużo soli i pieprzu . Ugotowaną zupę miksuję i dodaję mleczko kokosowe i śmietankę i zagotowuję jeszcze raz . W międzyczasie smażę grzanki na suchej patelni oraz pestki dyni i słonecznika . Zupa jest rozgrzewająca , a gruszki dają posmak słodkości i w połączeniu z mleczkiem kokosowym to jest po prostu pyszne i niedrogie eleganckie danie . Na początku nie daję zbyt dużo wody , można dolać jak zupa jest za gęsta .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *