Zupa jarzynowa z pulpetami
Składniki ;
- 1 spora włoszczyzna
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowe z cielęciną
- 1 jajko L
- duża łyżka masła
- 1/4 białej kapusty
- 3 – 4 ziemniaki
- 2 łyżki mąki
- przyprawy ; sól , pieprz , natka pietruszki , listek laurowy , czosnek – opcjonalnie
Wykonanie ;
Czasami mamy ochotę na szybki obiadek pożywny i jednogarnkowy . Proszę bardzo pyszna zupa z pulpecikami . Włoszczyznę , ziemniaki i kapustę po oczyszczeniu kroimy w drobną kostkę , pora w plasterki . Pora zezlocić na maśle w rondlu , dodać włoszczyznę , kapustę oraz ziemniaki i zalać wrzątkiem . Zagotować . W tym czasie z doprawionego mięsa mielonego z przyprawami i jajkiem formować małe kulki i obtaczać je w mące . Do zagotowanej zupy wrzucać delikatnie kulki mięsne . Pogotować jeszcze około 15 minut . Nasze danie jednogarnkowe jest gotowe bardzo szybko . Pulpeciki robię z mięsa wieprzowego z cielęciną , dlatego szybko są miękkie , ale możecie użyć każdego mięsa , które akurat macie w domu .