Zupa rybna luksusowa

Skladniki ;
- 1 kg łososia wraz z glową
- 0,5 kg morszczuka
- 0,5 kg owoców morza – małży i ośmiorniczek
- 1 kg dorsza
- 0,5 kg kalmarów
- 30 dkg krewetek
- 1 duża cebula
- słoiczek przyprawy do zupy rybnej – la rouille , można zrobić samemu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- marchewka , kawałek selera i natka pietruszki
- sól , pieprz i 1 kostka warzywna oraz kilka różyczek brokuła
Wykonanie ;
W sezonie letnim łatwiej dostać świeże ryby i owoce morza , dlatego taka moja propozycja może Was zaciekawić kochani .W garnku rozgrzać masło i zeszklić wcześniej posiekaną cebulkę , dodać utarte na dużych oczkach kawałki selera i marchewkę . Dodać głowę łososia i zalać wodą , pogotować około 15 minut . Wyjąć głowę i dodać wszystkie pozostałe składniki – doprawić do swojego smaku . Na końcu dodajemy la rouille oraz koncentrat pomidorowy . Pogotować na bardzo wolnym ogniu około 15 – 20 minut , aby kawałki ryby się nie rozpadły . Podawać z grzankami ziołowymi z bułki . Jest to wyśmienite danie jednogarnkowe . Jeśli lubicie , można dodać śmietany już na talerzu ale uważajcie , ponieważ śmietana szybko zakwasza smak .