Rosół klarowany

Rosół klarowany

      Składniki ;

  • 1/2 ogona wołowego
  • 1 ogon cielęcy
  • 1/2 giczy wołowej
  • 8 – 9 skrzydełek z kukurydzianej kury bio
  • 1/2 selera
  • 1 spory por
  • 4 marchewki
  • jak są w sezonie – liście z selera
  • 2 cebule
  • 1 jabłko winne
  • po kilka listków laurowych , ziela angielskiego i gozdzików , kurkuma ,  sól i pieprz z młynka
  • natka na koniec

    Wykonanie ;

Rosół klarowany gotuje się minimum 4 godziny . Ja części wołowe gotuję jednego dnia , a pozostałe dokładam drugiego dnia , ale opowiem wam po kolei . Jak wszyscy wiemy mięso wkładamy do zimmnej wody i powoli doprowadzamy do wrzenia . Zbieramy szumowinę , zmniejszamy ogień i gotujemy powoli . Pierwszy u mnie jest ogon wołowy i giczka wołowa , aby dodać smaku dodaję listki laurowe , ziele angielskie i 1 całą cebulę , ale bez soli i pieprzu i pozostawiam sobie pyrkać jakieś 3 godzinki . Wyłączam i studzę do jutra , na drugi dzień przecedzam wywar do drugiego garnka i wkładam cielęcinę oraz części z kurczaka . Po godzinie gotowania dodaję warzywa , opaloną cebulę i pozostałe przyprawy i gotuję jeszcze około 40 minut . Taki rosół jest zarówno pyszny do jedzenia na już , ale też jako baza do wszelkich sosów czy zup , po prostu bajka . Ja go mrożę w małych słoiczkach i wtedy niespodziewani goście mają zawsze coś dobrego na bazie tego rosołu .



1 thought on “Rosół klarowany”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *