Rosół klarowany
Składniki ;
- 1/2 ogona wołowego
- 1 ogon cielęcy
- 1/2 giczy wołowej
- 8 – 9 skrzydełek z kukurydzianej kury bio
- 1/2 selera
- 1 spory por
- 4 marchewki
- jak są w sezonie – liście z selera
- 2 cebule
- 1 jabłko winne
- po kilka listków laurowych , ziela angielskiego i gozdzików , kurkuma , sól i pieprz z młynka
- natka na koniec
Wykonanie ;
Rosół klarowany gotuje się minimum 4 godziny . Ja części wołowe gotuję jednego dnia , a pozostałe dokładam drugiego dnia , ale opowiem wam po kolei . Jak wszyscy wiemy mięso wkładamy do zimmnej wody i powoli doprowadzamy do wrzenia . Zbieramy szumowinę , zmniejszamy ogień i gotujemy powoli . Pierwszy u mnie jest ogon wołowy i giczka wołowa , aby dodać smaku dodaję listki laurowe , ziele angielskie i 1 całą cebulę , ale bez soli i pieprzu i pozostawiam sobie pyrkać jakieś 3 godzinki . Wyłączam i studzę do jutra , na drugi dzień przecedzam wywar do drugiego garnka i wkładam cielęcinę oraz części z kurczaka . Po godzinie gotowania dodaję warzywa , opaloną cebulę i pozostałe przyprawy i gotuję jeszcze około 40 minut . Taki rosół jest zarówno pyszny do jedzenia na już , ale też jako baza do wszelkich sosów czy zup , po prostu bajka . Ja go mrożę w małych słoiczkach i wtedy niespodziewani goście mają zawsze coś dobrego na bazie tego rosołu .
Bardzo apetycznie