Kurczak słodko – kwaśny
Składniki ;
- 2 półowki piersi kurczaka – na 2 osoby
- 1 cebula
- sól , pieprz z młynka , cukier do smaku
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 marchewka w talarki
- oliwa z oliwek do obsmażania
- 2 łyżki groszku na osobę
- sos słodko – kwaśny dobrej firmy
Wykonanie ;
Rozgościł się u mnie w domu w latach 80 – tych i został w menu na stałe . Wdzięczny i podzielny kurczaczek słodko – kwaśny . Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i delikatnie obsmażyć na oliwce z oliwek . Zdjąć do rondla . Obsmażać po kolei cebulkę pokrojoną w dość grube piórka , marchewkę i papryki pokrojone w kostkę . Wszystko połączyć w rondlu . Zalać sosem słodko – kwaśnym i poddusić 15 – 20 minut . Na koniec dodać groszek i dosmaczyć wg własnego smaku . Można podać z ryżem , makaronem czy frytkami – jak ktoś lubi najbardziej . Smacznego kochani .