Kurczak słodko – kwaśny

Kurczak słodko – kwaśny

     Składniki ;

  • 2 półowki piersi kurczaka – na 2 osoby
  • 1 cebula
  • sól , pieprz z młynka , cukier do smaku
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka w talarki
  • oliwa z oliwek do obsmażania
  • 2 łyżki groszku na osobę
  • sos słodko – kwaśny dobrej firmy

    Wykonanie ;

Rozgościł się u mnie w domu w latach 80 – tych i został w menu na stałe . Wdzięczny i podzielny kurczaczek słodko – kwaśny . Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i delikatnie obsmażyć na oliwce z oliwek . Zdjąć do rondla . Obsmażać po kolei cebulkę pokrojoną w dość grube piórka , marchewkę i papryki pokrojone w kostkę . Wszystko połączyć w rondlu . Zalać sosem słodko – kwaśnym i poddusić 15 – 20 minut . Na koniec dodać groszek i dosmaczyć wg własnego smaku . Można podać z ryżem , makaronem czy frytkami – jak ktoś lubi najbardziej . Smacznego kochani .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *