Zupa szparagowa z jajkiem
Składniki ;
- 0,5 kg szparagów – czyli pęczek
- kawałek selera i 1 pietruszka
- 3/4 litra bulionu warzywnego
- śmietanka 12% – pudełko 200 ml – u mnie soyowa
- 1 jajko na twardo na osobę
- duża łyżka mąki
- natka pietruszki
- 1 duża łyżka masła
- sól , pieprz do smaku
Wykonanie ;
Fantastyczna zupa wiosenna , którą szybko zrobicie , a jeszcze szybciej zjecie . Najlepiej mieć rosół czy bulion w lodówce , wtedy to naprawdę jeszcze szybciej się zrobi . Ale po kolei . Jajka ugotować na twardo . Selera i pietruszkę można zużyć z bulionu lub ugotować przez 20 minut . Dodać pokrojone w kawałki szparagi , sól , pieprz i pogotować następne 20 minut , ale kilka szparagów wyjąć po 12 minutach , żeby były do dekoracji talerzy al dente . Te szparagi do dekoracji ugotujcie w całości . Zupę zmiksować . Dodać mąkę rozrobioną z wodą do zagęszczenia , zagotować i dodać śmietankę oraz natkę pietruszki . Na koniec dodać łyżkę masła , ponieważ szparagi bardzo lubią natkę i masło . Podawać z jajkiem na twardo . Smacznej degustacji . Francuzi podają do tego jeszcze bagietkę jak do każdego dania z resztą .