Zupa szparagowa z jajkiem

Zupa szparagowa z jajkiem

      Składniki ;

  • 0,5 kg szparagów – czyli pęczek
  • kawałek selera i 1 pietruszka
  • 3/4 litra bulionu warzywnego
  • śmietanka 12%  –  pudełko 200 ml – u mnie soyowa
  • 1 jajko na twardo na osobę
  • duża łyżka mąki
  • natka pietruszki
  • 1 duża łyżka masła
  • sól , pieprz do smaku

    Wykonanie ;

Fantastyczna zupa wiosenna , którą szybko zrobicie , a jeszcze szybciej zjecie . Najlepiej mieć rosół czy bulion w lodówce , wtedy to naprawdę jeszcze szybciej się zrobi . Ale po kolei . Jajka ugotować na twardo . Selera i pietruszkę można zużyć z bulionu lub ugotować przez 20 minut . Dodać pokrojone w kawałki szparagi , sól , pieprz i pogotować następne 20 minut , ale kilka szparagów wyjąć po 12 minutach , żeby były do dekoracji talerzy al dente . Te szparagi do dekoracji ugotujcie w całości . Zupę zmiksować . Dodać mąkę rozrobioną z wodą do zagęszczenia , zagotować i dodać śmietankę oraz natkę pietruszki . Na koniec dodać łyżkę masła , ponieważ szparagi bardzo lubią natkę i masło . Podawać z jajkiem na twardo . Smacznej degustacji . Francuzi podają do tego jeszcze bagietkę jak do każdego dania z resztą .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *