Ciasto ucierane z owocami
Składniki ;
- 1 rulon ciasta francuskiego prostokątnego
- owoce – ja dałam połowę śliwek i połowę jabłek
- 2 cukry waniliowe Burbon – Oetkera
- 3 jajka
- 5 łyżek mąki
- 1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia
- 3 – 4 łyżki mleka koziego lub jakie macie pod ręką
- 3 duże łyżki cukru
- skórka otarta z cytryny
- 1 czubata łyżka rozpuszczonego masła + 2 łyżki oliwki z pestek winogron
Wykonanie ;
Sezon na ciasta z owocami uważam za otwarty , a szczególnie teraz gdy sa śliwki . To szybkie ciasto do niedzielnej kawusi tak zachwyciło wiele osób , że właśnie dzielę się z wami przepisem . Ciasto francuskie zawsze mam w domu . Rulon rozłożyć w blaszce , tak żeby brzegi były wyłożone też . Owoce pokrojone w cząstki poukładać dość ścisło na cieście i posypać 1 torebką cukru waniliowego . Do miski wybić jajka ,dodać cukier i cukier waniliowy . Utrzeć na wysokich obrotach . Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia , skórkę z cytryny , mleko – nie przerywając miksowania na końcu wlać tłuszcze . Polać to ciasto na owoce , wstawić do piekarnika na 180 stopni C. na około 40 minut . Trzeba sprawdzać , ponieważ każdy piekarnik inaczej piecze . Ja piekłam bez turboobiegu .