Ciasto ucierane z owocami

Ciasto ucierane z owocami

      Składniki ;

  • 1 rulon ciasta francuskiego prostokątnego
  • owoce – ja dałam połowę śliwek i połowę jabłek
  • 2 cukry waniliowe Burbon – Oetkera
  • 3 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka z górką proszku do pieczenia
  • 3 – 4 łyżki mleka koziego lub jakie macie pod ręką
  • 3 duże łyżki cukru
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 czubata łyżka rozpuszczonego masła + 2 łyżki oliwki z pestek winogron

    Wykonanie ;

Sezon na ciasta z owocami uważam za otwarty , a szczególnie teraz gdy sa śliwki . To szybkie ciasto do niedzielnej kawusi tak zachwyciło wiele osób , że właśnie dzielę się z wami przepisem . Ciasto francuskie zawsze mam w domu . Rulon rozłożyć w blaszce , tak żeby brzegi były wyłożone też . Owoce pokrojone w cząstki poukładać dość ścisło na cieście i posypać 1 torebką cukru waniliowego . Do miski wybić jajka ,dodać cukier i cukier waniliowy . Utrzeć na wysokich obrotach . Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia , skórkę z cytryny , mleko – nie przerywając miksowania na końcu wlać tłuszcze . Polać to ciasto na owoce , wstawić do piekarnika na 180 stopni C. na około 40 minut . Trzeba sprawdzać , ponieważ każdy piekarnik inaczej piecze . Ja piekłam bez turboobiegu .



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *