Zupa z kurczaka po flamandzku Water-zooi a’la Gantoise

Zupa z kurczaka po flamandzku  Water-zooi a’la Gantoise

      Składniki ;

  • 2,5 litra wody
  • 4 piersi z kurczaka , lub pół na pół kurczaka i indyka , bez skóry i kości
  • 1 duża marchew
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1/2 pietruszki
  • 4 ziemniaki
  • posiekana natka i lubczyk , oraz trochę koperku jak jest
  • 3 żółtka
  • sól , pieprz , gałka muszkatołowa ,
  • curry Madras , curcuma , listek i ziele angielskie
  • pół szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka masła

    Wykonanie ;

Water-zooi to zupa pochodząca z Belgii a dokładnie z Flandrii z Gandawy . Można ją zrobić na bazie ryby lub kurczaka . Tutaj jest wersja na bogato , którą jadłam na Sylwestra w zamku . Podajemy do niej komplet sztućców , ponieważ mięso jest w całym kawałku i kroimy je bezpośrednio na talerzu w zupie . Mięso sparzyć 5 minut we wrzątku , wodę wylać . W rondlu rozgrzać masło , wrzucić rozdrobnione jarzyny i poddusić 5 minut . Zalać wodą i dodać przyprawy oraz 2 listki i 4 ziela angielskie i płaską łyżeczkę utartej gałki muszkatołowej . Zagotować i dodać mięso oraz ziemniaki . Zupa ma być dobrze pikantna , tak że nie żałujcie curry oraz curcumy , ale wszystko według własnego smaku . Pogotować 10 minut na wolnym ogniu . W miseczce roztrzepać 3 żółtka ze śmietaną . Zalać zupę i mieszać , ale nie dopuścić do zagotowania się . Gdy zupa zgęstnieje wyłączyć ogień i wsypać natkę , lubczyk oraz koperek . Na każdy talerz kładziemy 1 część piersi z kurczaka i dolewamy zupę . Jest to danie główne jednogarnkowe . Podawać z bułeczką w akompaniamencie białego wina .  Kiedyś była to zupa rybaków , obecnie gości na salonach . Ta porcja jest na około 4 spore porcje .

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *