Ciasto z jablkami bardzo piaskowe
Skladniki ;
- 640 gram maki
- 30 gram proszku do pieczenia imperial
- 220 gram cukru
- 2 cukry waniliowe
- cukier cassonade do posypania z wierzchu
- 200 ml.mleka
- 250 gram masla
- 1 malutka lyzeczka zapachu rumowego
- 4 jajka L
- pol lyzeczki soli ( ja mialam maslo solone )
- cynamon do posypania jablek jak ktos lubi
Wykonanie ;
Cukry i zapach utrzec z maslem na lekko puszysta mase . Dodawac powoli mleko ciagle mieszajac a potem make wymieszana z proszkiem do pieczenia . Wymieszac z wczesniej obranymi i pokrojonymi jablkami opruszonymi cynamonem . Oczywiscie jak ktos lubi . Na wierzchu posypalam typowo belgijskim cukrem cassonade , ale mozna go zastapic brazowym cukrem . Piec w nagrzanym piekarniku elektrycznym z termoobiegiem na 170 st.C. okolo 45 minut . Piekarnik na gaz nie musi byc nagrzany . Czas zalezy od wielkosci foremek i samego piekarnika . Ciasto ma jedna wade – szybko znika . Zycze smacznego ,sezon jablkowy trwa dlugo .