Krucha karpatka z borówkami
Składniki na ciasto ;
- 300 gram mąki pszennej – u mnie tortowa
- szczypta soli
- 100 gram cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Bourbon – lub cukier waniliowy
- 200 gram zimnego masła
- 3 żółtka
- 3 – 4 łyżki zimnego mleka lub wody
Składniki na krem ;
- 1/2 kostki letniego masła
- 300 ml mleka
- 1 budyń bez cukru
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- cukier do posypania
- owoce do przybrania – tutaj borówki 1,5 szklanki
Wykonanie ;
Świetne ciasto na lato gdzie mamy wybór miękkich owoców , a zimą można je zastąpić gruszką czy mango oraz polać czekoladą na bogato . Przepis na małą blaszkę 23 x 19 cm . Zaczynamy od zrobienia kremu karpatkowego do ciasta , ponieważ potrzeba do tego trochę czasu , chociaż to ciasto jest dość szybkie przy dobrej organizacji czasu . Gotujemy budyń z mleka , suchego budyniu i cukru . Odstawiamy do ostygnięcia pod folią lekko położoną na masie budyniowej . Zagniatamy kruche ciasto – mój patent na dobre ciasto , które się nie klei do rąk to robienie na desce i siekanie nożem składników a dopiero na końcu lepię rękoma posypanymi mąką . Ciasto dzielę od razu na 2 części – 2/3 i 1/3 . Oddzielnie wkładam na chwilę – 10 minut – do zamrażalnika . Ucieram masło mikserem w misce . W tym czasie do budyniu dodaję jajko i miksuję do połączenia się masy na gładko . Następnie dodaję budyń do utartego wcześniej masła i miksuję na gładką , jednolitą masę . Odstawić na chwilę . Większą część ciasta wyłożyć do blaszki wyłożonej pergaminem , na to wykładamy masę budyniową , posypujemy borówkami oraz pozostałą częścią kruchego ciasta . Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku na 200 st. C. góra- dół 50 minut . Jeśli wasz piekarnik mocno piecze – wystarczy zmniejszyć temperaturę . Po wyjęciu i ostudzeniu ciasta z piekarnika można posypać cukrem pudrem . Ja nie sypałam , lubię kwaskowość owoców .