Placek z warzywami w stylu włoskim – schiacciata
Składniki ;
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 1 jajko L
- 1/2 cebulki
- 1 ząbek czosnku
- szczypiorek
- 2 duże łyżki utartego parmezanu
- oliwka z oliwek
- sól , pieprz , ostra papryka do smaku
Wykonanie ;
Placek plackowi nierówny dlatego prezentuję wam placek po włosku . Można go upiec w piekarniku jak i również na dobrej patelni – tutaj żeliwna była użyta . Cukinię można obrać , ale to nie jest konieczne . Cukinię utrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku . Utrzeć marchewkę , cebulkę i czosnek , a szczypiorek posiekać lub użyć suszonego . Może być do tego też natka pietruszki jeśli ktoś lubi z natką . Wymieszać warzywka z jajkiem , parmezanem , przyprawami i 2 – 3 łyżkami oliwki z oliwek . Użyłam parmezanu zamiast mąki ponieważ to ma być też keto placek ale we włoskim przepisie jest trochę mąki . Na grubej patelni rozgrzać dobrze oliwkę z oliwek i nałożyć masę w formie dużego placka . Smażyć z 1 strony około 7 minut na wolnym ogniu – ostatnie 3 minuty dałam pokrywkę na połowę patelni . Przekręcić z pomocą dużego talerza – placek jest wrażliwy na przewracanie . Smażyć z 2 strony około 5 minut aby był ładnie rumiany . Można go podać z sosem czosnkowym lub każdym innym jaki lubicie do placków – ten jest wytrawny , więc na słodko nie będzie 😉
Można go upiec w piekarniku , wtedy temp. 180 st. C. z turboobiegiem również do uzyskania rumianego koloru .