Zupa krem z zielonego groszku
Składniki ;
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 por
- paczka groszku mrożonego – 0,5 kg
- 1 cukinia lub 3 ziemniaki
- pół pęczka natki pietruszki
- szklanka smietanki sojowej
- sól , pieprz do smaku oraz kurkuma – pół łyżeczki
Wykonanie ;
Zupa na chłodne dni , taka do kubka i pod kocyk jak i wspaniała na szybko na zaspokojenie głodu . Dzieci ją uwielbiają . Rozgrzać oliwkę w rondlu . Pora oczyścić i pokroić w drobne części – dodać do rondla i zeszklić . Cukinię pokroić w kostkę . Dodać do rondla z groszkiem i przyprawami . Ja daję też kostkę rosołową BIO . Nie daję ziemniaków , ale jadłam w wersji z ziemniakami – jest też smaczna . Dodać około 1,5 litra wody . Gotuję około 20 minut pod przykryciem . Czekam aż ostygnie , dodaję śmietankę i jeszcze przypraw do smaku jeśli potrzeba . Nie żałuję kurkumy , jest zdrowa i poprawia kolor zupy . Na koncu blenduję zupę na krem . Można podawać z grzankami lub startym parmezanem .