Omlet pieczony z tuńczykiem i łososiem
Składniki ;
- 5 jajek
- garść świeżego szinaku
- 3 łyżki parmezanu
- sól , pieprz, zioła prowansalskie
- 1 pomidor bez gniazd nasiennych
- 150 gram tuńczyka z puszki
- 150 gram łososia gotowanego na parze
- szczypior – dymka
wykonanie;
To danie opracowałam , żeby uniknąć smażenia . Omlet jest wilgotny i bardzo smaczny . Tuńczyka odsącz na sitku . Łososia oraz tuńczyka rozdrobnić na spore kawałki . Pomidora oczyścić z gniazdek nasiennych . Wszystkie składniki pokroić i wymieszać w misce . Przyprawić solą , pieprzem I ziołami . W drugiej misce ubić jajka jak na omlet – można dodać łyżkę mąki , ale ja nie dałam . Do formy wyłożyć papier do pieczenia i wyłożyć równomiernie składniki suche , zalać jajkami i posypać parmezanem . Pieczemy pół godziny na turboobiegu w temperaturze 180 st. C. do suchego patyczka .