Zakwas na żurek
Składniki ;
- 4 duże ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 6-8 kulek ziela angielskiego
- 1 duża lyżka majeranku
- 5 czubatych łyżek mąki żytniej żurkowej
- pół łyżeczki soli kuchennej
- 1,5 litra przegotowanej zimnej wody
Wykonanie ;
Umieścić wszystkie składniki w słoju i zalać przegotowaną zimną wodą . Przykryć serwetką z materiału , aby był dostęp powietrza . Odstawić w ciepłe miejsce na 5 dni . U mnie jest to na blacie kuchennym w pobliżu kuchenki . Trzeba pamiętać , aby codziennie rano i wieczorem zamieszać drewnianą lub plastikową łyżką zaczyn . Po upływie tego czasu możemy już gotować żurek lub zlać do butelki i odstawić do lodówki , żeby przerwać zakwaszanie . Ja po prostu próbuję , można potrzymać dłużej w cieple , jeśli lubicie kwaśniejszy żurek . Moja synowa chwaliła , że jest bardzo delikatny a jednocześnie wyrazisty w smaku . Będzie przepis na żurek na boczku i białej kiełbasie z jajkiem – polecam bo jest pyszny . Z tej ilości zakwasu wychodzi 4 litry dość gęstego żurku .