Tarta 3 sery z gruszkami
Składniki ;
- 1 okrągłe ciasto francuskie
- 2 – 3 gruszki dość twarde
- ser brie – u mnie camembert President
- pół paczki sera Roquefort lub innego blue
- serek Philadelphia kozi z rozmarynem
- garstkę orzechów nerkowca lub włoskich
- miód
- torebka cukru waniliowego
- 3 łyżki śmietany 18%
Wykonanie ;
Banalnie prosta tarta na każdą okazję czy to na samodzielne danie czy jako zakąska do piwa , białego wina na posiedzenie z przyjaciółmi idealna . W smaku jest słono – słodka . Tylko od was zależy , który smak będzie głównym – można dodać więcej lub mniej sera blue lub trochę łagodniejszy Cambozola . Do dzieła kochani gdy goście prawie w progu stoją . Ciasto francuskie rozłożyć w formie do tarty , jest taki sposób , żeby lepiej rosło – odwrócić je na drugą stronę i nakłuć widelcem tak wszędzie po trochu . Śmietanę wymieszać z serkiem kozim i wysmarować porządnie spód tarty tą mieszanką . Posypać tylko trochę rozmarynem jak nie ma bezpośrednio w serku . Gruszki pokrojone w grubsze plastry po długości układać na przemian z serem brie ( camembert ) pokrojonym w paski do wypełnienia całej tarty . Posypać pokruszonym serem roquefort , a następnie cukrem waniliowym i polać dość obficie miodem . Posypać połamanymi kawałkami orzechów . Piec na 180 st. C. przez około 20 – 25 minut na turboobiegu . Acha , ja jeszcze posmarowałam brzeg tarty rozbełtanym jajkiem , ale tylko dlatego , że było pod ręką do innych celów .